KAWA to jak to z nią jest ?
KAWA – pić czy nie pić ? Oto jest pytanie …
Coraz szybsze tempo życia, brak czasu na odpoczynek i sen zmuszają społeczeństwo do poszukiwania substancji, które pobudzą organizm, usuną znużenie, poprawią koncentrację i sprawność myślenia, prowadząc do ogólnej poprawy formy. Substancją spełniającą te wymagania jest kofeina, która występuje w ziarnach kawy oraz liściach herbaty.
Badania dowodzą, że umiarkowane picie kawy jest w pełni bezpieczne i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, ostatnio zaś naukowcy widzą coraz więcej zalet niż wad picia kawy. Po zapoznaniu się z nimi spokojnie sięgniecie po kolejny kubek kawy
Zalety picia kawy :
1. Podnosi koncentrację i poprawia pracę mózgu.
Kubek tego napoju przyspiesza czas reakcji, poprawia logiczne myślenie i zdolność koncentracji. Ponadto zbadano, że u osób powyżej 65 roku życia później pojawiała się choroba Alzheimera. Osoby te zachowywały sprawność umysłową o 2-4 lata dłużej.
2. Może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu II.
Według badań American Chemical Society, kawa obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu drugiego: picie 2 kubków kawy dziennie obniża ryzyko rozwoju tej choroby o 50 %. Z każdą następną porcją to ryzyko obniża się o 7 %.
3. Zawiera wiele przeciwutleniaczy.
Z badań przeprowadzonych w 2005 roku wynika, że picie kawy hamuje procesy starzenia na poziomie komórkowym. Z badań wynika również, że o wiele więcej tych związków jest pochłaniane przez organizm z kawy niż z owoców i warzyw.
4. Może zmniejszyć ryzyko pojawienia się raka skóry u kobiet.
Badania opublikowane w czasopiśmie Cancer Research wykazały, że zachorowalność kobiet na raka podstawnokomórkowego skóry (BCC), które wypijały więcej niż 3 filiżanki kawy dziennie była o 21 proc. mniejsza w porównaniu z kobietami, które piją mniej niż jedną filiżankę kawy miesięcznie lub kawę bezkofeinową. U mężczyzn pijących dużo kawy ryzyko zachorowania na ten rodzaj nowotworu zmniejsza się o ok. 10 proc.
5. Prawie jak doping dla sportowców.
Kawa wpływa na uzyskanie lepszych wyników w sporcie. Kofeina zwiększa ilość kwasów tłuszczowych w krwiobiegu, które stają się paliwem dla mięśni.
6. Pozytywnie wpływa na wątrobę.
Kawa, dzięki zawartemu w niej kwasowi chlorogenowemu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby. Co więcej kofeina zwiększa odporność wątroby na uszkodzenia.
7. Chroni przed depresją.
Wyniki znacznej części eksperymentów wskazują, że przyjmowana wraz z kawą lub herbatą kofeina zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia depresji.
8. Może zmniejszyć objawy choroby Parkinsona.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Katedry Biologii Molekularnej Uniwersytetu Gdańskiego wykazały, że wraz z wypijaną kawą zmniejsza się prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę Parkinsona.
9. Zmniejsza stres.
Naukowcy przeprowadzili badania na szczurach. Nie pozwolili im spać, przez co zwierzęta stały się bardziej zestresowane. Część szczurów podczas badania mogła wąchać kawę. Okazało się, że w mózgach tej grupy zwierząt zaszły pozytywne zmiany.
10. Łagodzi alergię.
Kofeina łagodzi alergie, gdyż zmniejsza wydzielanie histaminy, organicznego związku chemicznego, który odpowiada za objawy alergii
Według badań każdego dnia na świecie ludzie wypijają ponad trzy miliardy filiżanek kawy.
Największe spożycie w przeliczeniu na jednego mieszkańca odnotowuje się w Skandynawii (nawet powyżej 10 kg rocznie). W Polsce konsumpcja oceniana jest na 1-1,5 filiżanki dziennie, co odpowiada rocznemu spożyciu ok. 2-3 kg.
W efekcie kawę warto pić a jeszcze bardziej warto w kubkach wielorazowego użytku !
Smacznego i polecamy szeroką ofertę kubków do kawy w naszym sklepie
All comments